SAVIEZ-VOUS QUE… WIST U DAT :

  • De belangrijkste maaltijd van de Fransen de lunch op zondag is. De familie komt vaak bij elkaar op dat moment en zit vaak uitgebreid te tafelen, natuurlijk begint men deze maaltijd (vaak) met een aperitief!
  • Na een warme maaltijd wordt vaak een stukje kaas gegeten, geserveerd met wat salade (erg lekker trouwens!) en daarna pas het dessert. Andersom kan echt niet, ze willen de maaltijd afsluiten met wat zoets.
  • De Nederlanders laten hun servet vaak gewoon naast hun bord op tafel liggen, maar deze behoor je in Frankrijk echt op je schoot te leggen.
  • Brood gewoon op tafel en niet op je bord! Nederlanders leggen het brood dat ze bij de maaltijd geserveerd krijgen vaak op de rand van hun bord; de Fransen leggen het brood op tafel naast hun glas water/wijn.
  • Krijg je een drankje aangeboden? Wacht dan met drinken totdat hij/zij ook wat heeft en “santé”, “à la vôtre” of “tchin tchin” heeft gezegd, dan pas “mag” je drinken.
  • In Nederland kun je cola bestellen bij de maaltijd, dit is heel gewoon. In Frankrijk drink je tijdens het eten water of wijn. De andere dranken drink je voordat je gaat eten als aperitief.